Dietetyczne potrawy wigilijne. Propozycja od WE CATERING


Dietetyczne potrawy wigilijne. Propozycja od WE CATERING

Czy dietetyczne potrawy wigilijne mogą kojarzyć się Polakom w Święta Bożego Narodzenia z biesiadowaniem? Zdecydowanie najważniejszym posiłkiem jest wieczerza wigilijna, kiedy cała rodzina zbiera się przy jednym stole i spożywa tradycyjne, od lat niezmienione dania. Polska tradycja nakazuje spróbować wszystkiego, co wiąże się z pochłanianiem porcji dużo większej niż spożywamy zazwyczaj. Zresztą – i bez tego przymusu w Wigilię i dwa dni Świąt ślinka cieknie trochę bardziej. Wydawać by się mogło, że dopuszczamy się przez to świątecznego obżarstwa i tyjemy na potęgę, jednak w porównaniu z innymi europejskimi narodami wypadamy bardzo dobrze.

KALORYCZNOŚĆ KOLACJI WIGILIJNEJ

Według badań przeprowadzonych na zlecenie szwedzkiego portalu o tematyce zdrowotnej, polska Wigilia plasuje się na trzecim miejscu najzdrowszych i najbardziej wartościowych posiłków świątecznych. W trakcie kolacji wigilijnej spożywamy w przybliżeniu od 2400 do 3000 kcal. Fakt, że kaloryczność jednego posiłku przekracza całe dzienne zapotrzebowanie organizmu, może przerażać. Tym bardziej zadziwiać może informacja, że aby spalić przyjęte przez organizm kalorie trzeba by wybrać się na… około piętnastogodzinny spacer. Pamiętajmy jednak, że mimo to jesteśmy na trzecim miejscu w Europie! Świąteczny posiłek mieszkańca Wielkiej Brytanii, która znalazła się na ostatnim miejscu w zestawieniu, to aż 6000-7000 kcal.

Kaloryczność wigilijnych dań może przerażać

Kaloryczność wigilijnych dań może więc przerażać. Co roku przed Świętami drżymy o naszą sylwetkę, ale mało kto potrafi oprzeć się bożonarodzeniowym smakołykom. Szczególnie ciężko jest odmówić sobie pyszności i zachować linię, kiedy zamiast jednej wigilijnej kolacji jemy na przykład trzy – w miejscu pracy, u rodziny z jednej i drugiej strony. Warto więc zwrócić uwagę na kaloryczność potraw, na przykład zamawiając catering wigilijny do biura lub planując domowy jadłospis. Niektóre wigilijne dania wcale nie są bowiem kaloryczne, inne zaś możemy w takie przekształcić, przygotowując je trochę inaczej niż zwykle.

NAJMNIEJ KALORYCZNE DANIA

Najmniej kalorycznym daniem wigilijnym jest oczywiście barszcz czerwony – szklanka czystego barszczu to mniej niż 30 kcal. Wiadomo, że barszczyk smakuje najlepiej z dodatkami – z uszkami lub z krokietem, które nieco podnoszą kaloryczność dania. Buraczana zupa nadal pozostaje jednak jednym z najbardziej dietetycznych wigilijnych potraw. Pamiętając o tym, umieściliśmy barszcz w naszym świątecznym menu cateringowym – dla osób dbających o linię będzie on świetnym wyborem. Druga popularna polska zupa, która również znalazła się w naszej ofercie, choć tak samo pyszna, jest już nieco bardziej kaloryczna. Mowa tu oczywiście o grzybowej, która w wielu polskich domach jest hojnie zabielana śmietanką. Jeden talerz grzybowej podanej z makaronem to około 300 kcal.

Podobną kaloryczność ma stugramowa porcja śledzi w oleju, które często goszczą na wigilijnym stole. Trzeba jednak pamiętać, że to nie śledź, a olej przyczynia się w największym stopniu do wysokiej kaloryczności tego dania. Zamiana oleju na śmietanę lub warzywa, jak w naszej propozycji, czyni śledzia znacznie bardziej przystępnym dla osób na diecie. Podobną sztuczkę z obniżeniem kaloryczności możemy wykonać z karpiem – smażony będzie bardziej kaloryczny niż pieczony lub gotowany (kolejno – około 104 i 96 kcal w 100g). Jeszcze mniej kalorii zawierać będzie tradycyjna sałatka jarzynowa, pojawiająca się na większości polskich stołów i oczywiście w naszym menu – jej stugramowa porcja to tylko 70 kcal.

WARTOŚCI ODŻYWCZE KOLACJI WIGILIJNEJ

Trzeba jednak pamiętać, że kaloryczność to nie jedyna cecha potrawy, jaką powinno się brać pod uwagę. Kolejną są wartości odżywcze zawarte w posiłku. Pod tym względem, jak łatwo się domyślić, wspaniale wypadają ryby, których szeroki wybór umieściliśmy w naszym świątecznym menu cateringowym. Ryby są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia i nowotworów, przeciwdziałają depresji, wspomagają witalność komórek ciała.

DIETETYCZNE POTRAWY WIGILIJNE

Najzdrowszą rybą świąteczną jest śledź, który zawiera bardzo dużo kwasów omega-3 oraz solidną dawkę potasu, żelaza, wapnia, selenu, witamin D i E (witamina E jest nazywana witaminą młodości, odżywia skórę, włosy i paznokcie). Karp nieco ustępuje śledziowi, jeśli chodzi o wartości odżywcze, jednak nadal jest źródłem pełnowartościowego białka i witaminy D, bardzo potrzebnej organizmowi podczas mniej słonecznych pór roku. Bardzo dużo składników pozytywnie wpływających na nasz organizm znajdziemy we wspomnianym już barszczu czerwonym – zawiera on betaninę, zwaną eliksirem młodości, kwas foliowy, witaminę C, dużą ilość żelaza. Wspomaga także trawienie, jest bowiem zasadotwórczy, dzięki czemu neutralizuje kwas odpowiedzialny za powstawanie zgagi.

Świąteczne desery bogate w witaminy i minerały

Dobre dla naszego organizmu, choć w nieco inny sposób, mogą być również świąteczne desery. Są one co prawda kaloryczne, ale często zawierają dużą ilość bakalii lub orzechów. Te z kolei są źródłem witamin z grupy B, magnezu i błonnika, który wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego. Jest to szczególnie ważne w okresie Świąt, gdy spożywane ilości jedzenia stawiają przed naszymi żołądkami nie lada wyzwanie. Deserami, które w podobnym, a może nawet większym, stopniu wspomogą nasz organizm, są wszelkie potrawy z makiem. Pamiętając o prozdrowotnych właściwościach maku, umieściliśmy w naszym menu świątecznym tort makowy. A co takiego się w nim kryje za sprawą głównego składnika? Duże ilości witamin z grupy B, kwas foliowy, witamina E, minerały, m.in.: wapń, magnez, cynk, fosfor, żelazo, błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6. Dzięki temu spożycie maku obniża zły cholesterol, zapobiega miażdżycy, podnosi odporność organizmu, pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego oraz na nasz wygląd, wzmacniając skórę, włosy i paznokcie.

Jak widać, zdobywszy odpowiednią wiedzę, można zadbać o to, by domowa wieczerza lub wigilijny catering do biura były nie tylko smaczne, ale też zdrowe, a nawet w pewnym stopniu dietetyczne. Aby tak się stało, należy nie tylko wybrać odpowiednie potrawy, ale także przestrzegać pewnych prostych zasad: nakładać na talerz małe porcje, jeść powoli i przerwać w momencie, kiedy poczujemy sytość. Jeśli dodatkowo w ramach rodzinnego spędzania czasu zarządzimy wspólny spacer, nie musimy się obawiać o dodatkowe kilogramy.

Summary
Dietetyczne potrawy wigilijne
Article Name
Dietetyczne potrawy wigilijne
Description
Ja dużo kalorii jemy podczas wigilii? Jak bardzo kaloryczne są wigilijne dania? Które potrawy mają najmniej kalorii. Czy kolacja wigilijna jest odżywcza?
Author
Publisher Name
WE CATERING
Publisher Logo

+ There are no comments

Add yours