Dieta bez laktozy

Data publikacji: 2017/05/15, zmodyfikowano: 2017/05/15


Dieta bez laktozy

 

Dieta bez laktozy 15.05.2017

W ostatnich czasach dużą popularnością cieszą się diety eliminacyjne. Jedną z nich jest dieta bez laktozy. Taką dietę muszą stosować osoby z nietolerancją laktozy, a dokładniej mówiąc – z hipolaktazją. Nietolerancja laktozy bierze się bowiem z niedoboru lub braku enzymu nazywanego laktazą, którego zadaniem jest trawienie laktozy. Taka przypadłość może być nabyta – wtedy to u osób dorosłych zanika wydzielanie laktazy; lub wrodzona – gdy laktaza nie jest produkowana w ogóle. W Polsce hipolaktazja dotyczy dużego odsetka społeczeństwa – szacuje się, że co czwarta osoba dorosła cierpi na nietolerancję laktozy. W przypadku tej choroby eliminacja laktozy z diety jest zrozumiała. Czy może jednak przynosić korzyści także osobom, które nie borykają się z problemem hipolaktazji? Na czym polega dieta bez laktozy?

Plusy diety bez laktozy

Dla osób nietolerujących laktozy dieta ją eliminująca wpływa pozytywnie na wiele aspektów życia. Nie tylko pozwala układowi trawiennemu pracować bez przeszkód. Poprawia też kondycję cery i zdecydowanie łagodzi lub nawet redukuje do zera bóle migrenowe. Jednak dieta bez laktozy cieszy się dużą popularnością również wśród osób, które nie muszą jej eliminować ze swojego jadłospisu. Zapewne głównym powodem takiego stanu rzeczy jest fakt, że eliminacja z diety produktów zawierających laktozę zdecydowanie zmniejsza kaloryczność posiłków. Wiele produktów, w których składzie znajduje się laktoza, to produkty wysokokaloryczne, takie jak białe pieczywo czy słodycze. Eliminacja laktozy z diety zmusza też do bardziej świadomego doboru produktów oraz ograniczenia żywienia się ‘na mieście’ – ciężko znaleźć restaurację, w której na 100% będziemy pewni braku laktozy w podawanych daniach. Ogranicza to osobom na diecie możliwość jedzenia w fastfoodach czy pizzeriach, które są wrogiem numer jeden dbania o linię.

Minusy – co innego jeść, by dostarczyć organizmowi witaminy?

Trzeba jednak pamiętać, że żadna dieta eliminacyjna nie ma tylko i wyłącznie plusów. Wykluczenie z jadłospisu danego typu pokarmów zawsze powoduje niedobory określonych składników. Pierwszym ważnym elementem, którego pozbawiamy nasz organizm, jest oczywiście wapń, jednak nie tylko. Są to również witaminy z grupy A, D, K i B, cynk czy magnez. Zastąpić je można zielonymi warzywami, nasionami roślin strączkowych, orzechami, produktami zbożowymi, owocami i mięsem ryb, jednak poprawne zbilansowanie diety wymaga wtedy nie lada wysiłku.

Na czym polega dieta dla ludzi nietolerujących laktozy?

Znając plusy i minusy diety wykluczającej laktozę, powinniśmy jeszcze wiedzieć, na czym dokładnie ona polega. Można powiedzieć, że jest to po prostu wyeliminowanie z jadłospisu mleka, jego przetworów, a także produktów, które mają je w składzie. Prosto, krótko i na temat, jednak zdecydowanie za krótko i zbyt prosto, bowiem w wymienionych grupach mieści się mnóstwo produktów, których moglibyśmy o to nie podejrzewać. Oczywistymi pozycjami na liście produktów niedozwolonych są jogurty, śmietany, sery. Trochę mniej oczywiste, ale nadal logiczne, są wszelkie ciasta, do których dodaje się mleko, masło, lody, czekolada mleczna oraz słodycze.

Warto jednak wiedzieć, że wiele produktów – szczególnie tych słabej jakości – ma w swoim składzie mleko w proszku, co również eliminuje je z diety bez laktozy. Są to na przykład gotowe sosy, pieczywo (takie jak chleb tostowy czy bułeczki maślane), gotowe dania, mięsa typu parówki, pasztety, kiełbasy czy kabanosy, a także niektóre leki. Jak widać, lista produktów jest niezwykle długa. Ich uniknięcie natomiast wymaga przykładania ogromnej uwagi do tego, co kupujemy. Praktycznie uniemożliwia także żywienie się w restauracjach, co do których nie mamy 100% pewności.

Co w przypadku, kiedy na organizowany przez nas event potrzebujemy dań bez laktozy?

lactose free. Dieta bez laktozy w We CATERINGEvent, w którym uwzględniamy dania bez laktozy to nie lada przedsięwzięcie. Nie można postąpić tak, jak w przypadku diety bezglutenowej, która wymaga nieznacznych zmian w przygotowaniu posiłków. Catering bez laktozy wymaga od firmy go zapewniającej podjęcia wielu skomplikowanych działań. Pierwszym z nich jest dopasowanie menu do potrzeb klientów, co jest niezwykle trudne. Odpadają ciasta, sosy na bazie śmietany, wszelkiego rodzaju sery, czyli coś, co na co dzień spotykamy w naszej diecie. Drugim jest dobór produktów, które kucharze będą stosować – muszą upewnić się, czy nie ma w nich żadnego dodatku mleka pod jakąkolwiek postacią. Trzecim – wyczarowanie z ograniczonej liczby składników dań, które będą równie smaczne, co codzienny catering na konferencję, przygotowywany bez ograniczeń. Choć wydaje się to niemożliwe, kucharze coraz częściej muszą stawać na wysokości zadania tak, aby dostosować się do potrzeb swoich klientów.

Jak nietrudno zauważyć, dieta bez laktozy jest bardzo złożonym sposobem odżywiania, a osoby, które się do niej stosują, muszą cechować się ogromną ostrożnością podczas robienia zakupów, świadomością tego, co jedzą, a także silną wolą, aby – będąc w towarzystwie – odmawiać po raz tysięczny „kawałka serniczka, który przecież jeszcze nikomu nie zaszkodził”. Stoi przed nimi również wyzwanie odpowiedniego zbilansowania diety, które jest niezwykle praco- i czasochłonne. Przed podobnie trudnym wyzwaniem stają kucharze, gotujący dla osób, które wyeliminowały laktozę z diety, a więc także firmy proponujące catering bez laktozy.

+ There are no comments

Add yours