Rodzaje makaronów | Spaghetti, tagiatelle, pappardelle, farfalle…


Rodzaje makaronów | Spaghetti, tagiatelle, pappardelle, farfalle…

Rodzaje makaronów | Spaghetti, tagiatelle, pappardelle, farfalle…

Jedną z najpopularniejszych kuchni w Polsce jest obecnie kuchnia włoska. Włoskie restauracje i pizzerie można spotkać na każdym rogu, a i w naszym menu figurują pozycje nawiązujące do tradycji pochodzących z Italii, między innymi makarony. Każdy z nich opatrzony jest obco brzmiącą nazwą, a przecież zamawiając catering na konferencję bądź na event lub po prostu wybierając danie w restauracji chcielibyśmy wiedzieć, czego możemy się spodziewać. Nic trudnego – wystarczy krótki przewodnik po rodzajach makaronów.

Makarony długie: spaghetti, tagiatelle, pappardelle

Najbardziej popularnym rodzajem, który w naszym menu można znaleźć w połączeniu z tuńczykiem, jest spaghetti. Jest to cienki, długi makaron. Nadaje się idealnie do gęstych sosów przygotowanych na bazie oliwy i czosnku, zarówno mięsnych, jak i rybnych. Należy pamiętać, że podczas gotowania spaghetti nie powinniśmy łamać makaronu na krótsze kawałki, lecz gotować go w całości.

Makaronem podobnym do spaghetti jest makaron tagliatelle, którego nazwę poprawnie wymawia się w następujący sposób: [taljiatelle]. Po polsku nazywa się go także wstążkami. Makaron tagliatelle jest płaski i szeroki, suszony występuje w charakterystycznych kłębkach. Idealnie nadaje się do sosów o kremowej konsystencji, na przykład sosu grzybowego. Bardzo ciekawa jest historia powstania tego rodzaju makaronu. Podobno inspiracją dla jego kształtu była… ślubna fryzura pewnej Włoszki.

Makaronem szerszym od typu tagliatelle jest rodzaj nazywany pappardelle, nazwa którego pochodzi od włoskiego czasownika „pappare”, czyli… „pożerać”. Makaron ten pasuje idealnie do ciężkich sosów, jest spożywany przede wszystkim zimą, jest bowiem niezwykle sycący. W naszym menu makaronowi pappardelle towarzyszy wędzony kurczak.

Makaron farfalle

Bardzo popularnym makaronem są też farfalle. Nazwa tego makaronu pochodzi od włoskiego słowa „motyl”, w Polsce farfalle są również nazywane kokardkami. Ich kształt i charakterystyczne zagłębienia sprawiają, że farfalle pozwalają cieszyć się pełnią smaku. Idealnie pasują do pesto, ale także do sałatek. Łączą się również z owocami morza czy łososiem i w takiej postaci występują w naszym menu.

makaronY penne: grandi, mezzanine, rigate

Kolejnym makaronem powszechnym wśród Polaków jest makaron penne, którego nazwa pochodzi od słowa „pióro” i tak właśnie bywa on nazywany. Są to ścięte ukośnie rurki, których kształt sprawia, że idealnie łączą się z gęstymi sosami, na przykład serowymi, lub z pesto – właśnie w takim sposób podajemy go w naszym cateringu na konferencję. Ciekawostką może okazać się bogactwo rodzajów, w jakich występuje makaron penne. Mamy więc penne grandi, największe rurki, mezzanine – najmniejsze, a także penne rigate, czyli rurki z wgłębieniami, w których gromadzi się sos.

Makarony do zapiekanek: lasagna i cannelloni

A jakie rodzaje makaronów do zapiekanek? Wpływy kuchni włoskiej są widoczne także w zapiekankach przygotowywanych przez Polaków. Do ich przyrządzenia używa się na przykład rodzaju zwanego lasagne. Są to płaty, które przekłada się farszem i zapieka. Mówiąc o tym makaronie należy pamiętać, że lasagne to liczba mnoga oznaczająca więcej niż jeden płat, którego nazwa brzmi lasagna. Potrawę przygotowaną z tego makaronu określa się mianem lasagne, ponieważ występuje w niej więcej niż jeden płat. W Polsce przyjęła się też bliższa oparta na naszej wymowie nazwa lazania.

Do zapiekanek wykorzystuje się również inny rodzaj makaronu, który nazywa się cannelloni. Są to rurki o dość dużej średnicy, podaje się je nadziane dowolnym farszem i zapieczone, zwykle pod warstwą tartego sera.

Fusilli ,conchiglie, tortellini, ravioli, orzo

Rodzajów makaronów jest dużo, dużo więcej. W Polsce popularne są także fusilli, inaczej świderki, który podaje się do sosów i zup. Czasami można spotkać również makaron conchiglie, czyli małe muszelki, oraz conchiglie, duże muszle, które najczęściej podaje się nadziane wybranym farszem. W restauracyjnych kartach oraz na sklepowych półkach powodzeniem cieszy się również makaron tortellini w postaci małych pierożków nadziewanych mięsem, serem lub grzybami. Popularne są także większe pierożki makaronowe – ravioli. Gama ich nadzień jest dużo szersza, a jednym z ciekawszych „wnętrz” ravioli jest niewątpliwie płynne żółtko jajka. Interesującym typem makaronu jest także orzo, który swoim wyglądem przypomina ryż i idealnie pasuje do zup.

Al dente a al forno

W temacie makaronów aspektem tak ważnym jak jego rodzaje jest sposób jego przyrządzenia. Popularne określenie al dente opisuje idealny stan ugotowania makaronu. Pochodzi od włoskiego określenia „na ząb”. Makaron ugotowany al dente jest jędrny, półtwardy. W odniesieniu do makaronu możemy również napotkać określenie al forno, które oznacza makaron zapieczony w piekarniku.

Ile kalorii ma makaron?

Mówiąc o makaronach nie sposób nie wspomnieć stereotypu ich dotyczącego, a mianowicie twierdzenia, że jest to danie niezwykle kaloryczne. Nie jest to jednak kwestia makaronu – 350 g ugotowanego makaronu to niecałe 390 kcal. Kaloryczność pasty zależy od sosu, jakiego do niej dodamy.

Bogactwo rodzajów makaronu pozwala na podanie lub zamówienie rozmaitych dań z jego udziałem. Idealnie zbalansowany sos i makaron ugotowany al dente to istna rozkosz dla podniebienia, nie bójmy się więc przygotowywać go w naszych domach ani zamawiać na organizowane przez nas eventy.

© WeCatering

Summary
Jakie są rodzaje makaronów? Co to jest al dente a co to al forno?
Article Name
Jakie są rodzaje makaronów? Co to jest al dente a co to al forno?
Description
MAKARONY DŁUGIE: SPAGHETTI, TAGIATELLE, PAPPARDELLE oraz FARFALLE, PENNE: GRANDI, MEZZANINE, RIGATE, LASAGNA I CANNELLONI, FUSILLI ,CONCHIGLIE, TORTELLINI, RAVIOLI, ORZO. AL DENTE A AL FORNO i ile kalorii ma makaron?
Author
Publisher Name
WE CATERING
Publisher Logo

+ There are no comments

Add yours