Słowniczek We Catering | Objaśniamy nasze menu na konferencję


Słowniczek We Catering | Objaśniamy nasze menu na konferencję

Menu na konferencję | WE CATERING

A

B

Bolognese – ciepły sos pomidorowo-warzywny z dodatkiem mielonej, duszonej wołowiny – ten oryginalny przepis pochodzi z Bolonii – włoskiego miasta. Obecnie popularne na całym świecie spaghetti bolognese czy słynną lasagne przyrządza się z wielu rodzajów mięs, a także boczku, kiełbas, warzyw, pomidorów, oliwy oraz wina. Ciekawostką jest to, że przez rodzimych Włochów sos ten podawany jest z makaronem tagliatelle lub pappardelle, ponieważ makaron spaghetti nie jest wystarczająco gruby, aby utrzymać mięso. Lasagne bolognese z beszamelem znajduje się w naszej ofercie Premium.

Bajgiel – pieczywo często mylone z obwarzankiem wypiekane jest już od epoki renesansu. Jest to białe, drożdżowe pieczywo w kształcie oponki. Są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Idealnie nadają się na przekąskę, piknik lub śniadanie. Bajgiel z pochodzenia żydowski, został wymyślony w Krakowie, natomiast największą sławę zyskał w Nowym Jorku, gdzie wypadki przy ich krojeniu są jedną z głównych przyczyn przyjęć na ostry dyżur w niedzielne poranki. Gotowe kanapki na bazie bajgli ze świeżymi dodatkami znajdują się w naszej ofercie Wytrawnej ze Starbucks Café.

C

Cannelloni – rodzaj włoskiego makaronu, który wyglądem przypomina rurki zazwyczaj o średnicy 3 cm. Makaron Cannelloni jest stosowany do potraw zarówno kuchni włoskiej, jak i polskiej. Najczęściej nadziewany jest mielonym mięsem, sosem beszamelowym lub pomidorowym i posypywany startym serem. Makaron ten w wersji szpinakowego bolognese to jedna z pozycji w naszej ofercie Basic i Premium.

Croissanty –  tradycyjne pieczywo w kształcie rogalików wypiekane z ciasta francuskiego. Nasi cukiernicy wypiekają je w wersji oryginalnej z której kucharze przygotowują śniadania dla naszych gości lub na słodko w wersji z nadzieniem czekoladowym lub migdałowym.

D

Devolay – panierowany w jajku i tartej bułce, smażony w głębokim oleju kotlet z piersi kurczaka. Polska nazwa kotleta wskazuje na pochodzenie francuskie, ale swoje korzenie przepis ten posiada na wschodzie, a w wielu językach jest to zwyczajnie kotlet po kijowsku. Oryginalny devolay powinien mieć w środku jedynie masło i koperek – tak też jest przygotowywany przez naszych kucharzy.

Dorada – ryba z gatunku okoniokształtnych, słonowodna, spożywana jest zazwyczaj w postaci ryby patroszonej, grillowanej lub pieczonej, rzadko w firmie filetów. Niezastąpiona również jako składnik sushi. W naszym menu Premium znajdziesz doradę smażoną na maśle, podawaną w całości.

Dieta wegetariańska – dieta w której świadome jest wyłączenie mięsa, ryb oraz owoców morza. Mimo to, dieta wegetariańska jest niezwykle zróżnicowana i zdrowa. W naszej ofercie każdy wegetarianin znajdzie smaczny, sycący posiłek, np. gnocchi w sosie grzybowym lub serowym, rozetki ze szpinakiem i serem feta, knedle, pierogi z serem, krokiety jarskie i wiele innych.

Dieta wegańska –  dieta z której świadomie rezygnujemy ze spożywania produktów mięsnych oraz wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli nabiał, jajka, miód. Podstawą diety wegańskiej są warzywa, owoce, zboża i produkty zbożowe, orzechy, nasiona, rośliny strączkowe, grzyby. Nasi kucharze na specjalne zamówienie przygotowują różnorodne dania i przekąski wegańskie tj. humus, bez jajeczne makarony z sosem grzybowym, sałaty na bazie pomidorów i awokado.

Dieta bezglutenowa – dieta, która wyklucza produkty zawierające gluten, m.in. pszenicę, sos sojowy, kawę zbożową. Dania dla osób będących na diecie bezglutenowej są przygotowywane przez naszych kucharzy na bazie mąk bezglutenowych, świeżych, nieprzetworzonych mięs, ryb i jaj.

Dieta bezlaktozowa – dieta wykluczająca produkty mleczne przeznaczona dla osób z nietolerancją laktozy. Na życzenie naszych klientów kucharze przygotowują potrawy w oparciu o produkty bez laktozowe, począwszy od masła po sery, mleko i śmietany.

E

Eskalopki wieprzowe – eskalopki to dawne określenie plastrów mięsa lub ryb rozbitych tłuczkiem i smażonych na tłuszczu. Obecnie staropolskie zapomniane potrawy wracają do łask, a nasi kucharze wzbogacają je m.in. wytrawnym winem. Eskalopki wieprzowe w sosie z leśnych grzybów to jedna z propozycji w naszej ofercie Gold.

F

Frykadele wieprzowe – frykadele to idealna alternatywa dla miłośników mięsa mielonego, dzięki zawartości boczku i sosu pieczarkowego są mięciutkie i aromatyczne. Doskonale komponują się z młodymi ziemniakami z dodatkiem masła i świeżą surówką lub buraczkami. Wszystkie te pozycję dostępne są w ofercie Basic i Premium.

Farfalle – makaron w kształcie kokardek, pochodzenia włoskiego. Obecnie jest to jeden z dziesięciu najpopularniejszych rodzajów makaronów włoskich na świecie. W menu WeCatering znajdują się m.in. farfalle z wędzonym łososiem i brokułami w lekkim śmietanowym sosie.

G

Gnocchi – jest to rodzaj włoskich klusek, których nazwa pochodzi od słowa gnocco, czyli „gruda”.  Oryginalnie przyrządzane jedynie z ziemniaków gotowanych w mundurkach. Gnocchi w naszym menu serwowane są w sosie z leśnych grzybów lub w sosie serowym. W menu Premium posiadamy również gnocchi z dodatkiem szpinaku.

I

J

K

Kotlety jarskie – to określenie na różne rodzaje kotletów wegetariańskich przygotowywanych z jajek, soczewicy czy choćby ziemniaków. Przepis naszych kucharzy to aromatyczny kotlet ze świeżych jaj z dodatkiem pieczarek i natki pietruszki w panierce z bułki tartej.

Kotlet szwajcarski (Cordon Bleu) – kotlet ten to urozmaicona wersja polskiego, tradycyjnego kotleta schabowego, jednak dla wielu – dużo smaczniejsza. W naszej kuchni jest on przygotowywany zgodnie z tradycyjnym przepisem z najwyższej jakości schabu, wypełniony jest żółtym serem oraz szynką. Otoczony panierką z jaja i bułki tartej, podawany jest najczęściej do ziemniaków w mundurkach i dowolnej surówki.

Knedle – ta niezwykle popularna w Polsce potrawa mączna wywodząca się z Niemiec przybiera wiele zarówno słonych jak i słodkich postaci. Kucharze w WeCatering serwują swoim gościom najlepszej jakości knedle z owocami sezonowymi.

Kluski Francuskie – to klasyk wśród mącznych przystawek obiadowych, są idealne jako zamiennik ryżu, ziemniaków czy klusek śląskich. Kluski francuskie z naszego menu Premium to lekka przystawka z mąki krupczatki, jaj, masła i białego pieprzu.

L

Limanda – jest to ryba z gatunku flądrowatych, słonowodnych, którym zdarza się wpłynąć na wody słodkie skąd jest poławiana, w takich też wodach jest hodowana. Panierowany w sezamie filet z limandy to jedno z najpopularniejszych bezmięsnych dań w naszym menu Basic.

Ł

Łazanki – rodzaj makaronu, który z wyglądu przypomina włoski makaron tagliatelle. W polskiej kuchni najczęściej przygotowywany jest w formie dania jednogarnkowego z kapustą, grzybami, kiełbasą lub mięsem. W naszym menu Basic łazanki znajdują się w tradycyjnej zupie grzybowej, a także z grzybami i kapustą w menu świątecznym.

M

Mintaj – ryba słonowodna, która ma niezwykłe znaczenie w rybołówstwie konsumpcyjnym. Mięso mintaja wykorzystywane jest do produkcji filetów, paluszków rybnych, a także surimi, jako imitacja mięsa z krabów. Jest to ciekawa i bardzo delikatna w smaku alternatywa dla wegetarian.  W menu Basic jako jedna z rybnych pozycji podawany jest grillowany mintaj z pomidorkami cherry i cukinią.

N

O

P

Pappardelle – włoski, pochodzący dokładnie z regionu Toskanii makaron, który kształtem niezwykle przypomina nasze polskie łazanki – jest cięty na szerokie, długie, płaskie wstążki. Doskonały do ciężkich sosów. Bazą ciasta są jajka co sprawia, że makaron jest miękki i puszysty. Pappardelle z wędzonym kurczakiem to jedna z makaronowych pozycji w naszym standardowym menu.

Ptyś – wyrób cukierniczy wypiekany z ciasta parzonego, które przekładane jest bitą śmietaną lub innym kremem, zazwyczaj posypywany jest z wierzchu cukrem pudrem. Ciastko to to odwzorowanie słynnego francuskiego deseru  chou à la crème. Nasi cukiernicy wypiekają ptysie z oryginalnego przepisu i wypełniają je bitą śmietaną.

Pęczak – jest to gatunek kaszy jęczmiennej, najstarszy i najbardziej odżywczy ze znanych jej odmian. Ziarna tej kaszy podawane są w całości, pozbawione są jedynie łusek. Jest to idealny dodatek do sosów z mięsem oraz tradycyjnych polskich gulaszy.

Puree – jest to nazwa każdego samodzielnego dania lub dodatku do dania głównego której składnikiem są warzywa lub/i rośliny strączkowe zmielone po ugotowaniu. Nasi kucharze w standardowym menu posiadają puree ziemniaczane lub w wersji bardziej wytrawnej puree z selera z dodatkiem oliwy truflowej.

Panna Cotta – czyli gotowana śmietanka, to rodzaj włoskiego deseru, najpopularniejszego w regionie Toskanii czy Piemontu. Jest to delikatna słodka przekąska składająca się z podgrzewanej tłustej śmietany z dodatkiem żelatyny, najczęściej polewana musem z czerwonych owoców.

Pesto – to najpopularniejsze to zielony sos, który pochodzi z Genui we Włoszech, a jego głównym składnikiem jest bazylia. Tradycyjnie przez naszych kucharzy wytwarzany jest w marmurowym moździerzu z bazylii, oliwy, orzeszków piniowych oraz parmezanu. W naszym menu znajdziecie makarony z pesto i boczkiem oraz w przeciwieństwie do standardowej odmiany czerwone pesto sycylijskie.

Pory kokosowe – drobno pokrojone liście pora gotowane w mleku kokosowym to idealny, delikatny dodatek zarówno do mięs jak i ryb. W naszej ofercie Premium łosoś podawany na porach kokosowych cieszy się ogromnym powodzeniem.

Penne z boczkiem – pochodzący z południa Włoch makaron zwany potocznie „rurkami” to idealna podstawa do dań z pesto lub owocami morza. W menu Basic jedną z pozycji makaronowych jest penne z zielonym pesto i boczkiem.

R

Risotto – ryż z warzywami, tak popularnie nazywamy tę potrawę, którą jak powszechnie uważamy do Włoch przywiózł sam Marco Polo. Prawdziwe korzenie risotto ma jednak arabskie. W polskiej kuchni risotto najczęściej służy za przystawkę lub danie główne, we Włoszech zajmuję ono miejsce przystawki lub zupy. Ryż z warzywami z dodatkiem wina to jedna z pozycji zarówno w menu Premium.

Rozetki ze szpinakiem – jedna z naszych pozycji w menu przystawek i finger foodów. Rozetki to przystawka w formie różyczek, koszyczków wypiekana z francuskiego ciasta z nadzieniem słodkim lub słonym. Rozetki ze szpinakiem to jeden z ulubionych finger foodów podczas konferencji i bankietów ze względu na mały rozmiar i wytrawny smak oraz niestandardowy wygląd.

Ryż szafranowy – wysokogatunkowy, długoziarnisty ryż biały gotowany w wodzie z dodatkiem świeżego szafranu.

S

Sola – gatunek ryby słonowodnej, która w okresie zimowych wchodzi również do rzek. Najpopularniejsza jest ta z hodowli europejskich i to właśnie z takiej ryby nasi kucharze przygotowują roladki z soli i cukinii. Przez naszych klientów roladki te są uważane za jedno z najbardziej lubianych dań rybnych w naszym menu Premium.

Sałatka szwedzka – sałatka ta to jeden z faworytów jeśli mowa o zimowych przetworach. Jest to sałatka z zielonych ogórków w zalewie octowej z dodatkiem soli i białej gorczycy. Idealna jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs smażonych.

T

Tiramisu – oryginalne włoskie tiramisu to deser pochodzenia włoskiego, który składa się z warstwy nasączonych w kawie espresso z likierem Amaretto biszkoptów, na którą nałożona jest warstwa kremu z serka mascarpone, cukru, jajek i śmietany. Całość zazwyczaj posypywana jest tartą gorzką czekoladą lub kawą rozpuszczalną. Mimo różnych modyfikacji tego deseru nasi cukiernicy przygotowują ten deser zgodnie z rodzimą włoską recepturą.

Tagliatelle w sosie grzybowym – tagliatelle to typowy włoski makaron, używany przeważnie w połączeniu z różnego rodzaju sosami. Istnieje kilka odmian tego makaronu – różnią się grubością i rozmiarem, a nawet kolorem, ze względu na dodawane do ciasta dodatki tj. marchew, szpinak, atrament z kałamarnicy. W naszym menu jako sztandarowa pozycja występuję tagliatelle w sosie z leśnych grzybów.

Tartinki – to rodzaj kanapek przygotowywanych na jednej warstwie pieczywa na której układane są dodatki, np. ser, wędlinę, ryby, pasty itp. Tartinki z ozdobnie ułożonymi dodatkami są idealną przystawką podczas przyjęć i bankietów. WeCatering posiada w swoim menu tartinki na słono i na słodko.

Tymbalik – jest to potrawa z mięsa lub ryby w galarecie, podawana w formie stożkowej.  Standardową pozycją w naszym menu przekąsek oraz finger foodów jest tymbalik z wędzonego  łososia i twarożku z dodatkiem suszonych pomidorów, świeżych kiełków i oliwek.

U

W

Z

Zrazy wołowe – to jedna z tych potraw, które określa się mianem potraw rodzinnych. Zrazy wołowe goszczą na polskich stołach od wielu pokoleń, dlatego nasi kucharze przygotowują je zgodnie ze starymi, tradycyjnymi przepisami naszych babć. Zrazy te nadziewane są wędzonym boczkiem, cebulą, ogórkami kiszonymi oraz suszonymi grzybami. Jest to jedna z pozycji w menu Premium.

Zupa śródziemnomorska – zupa ta o wymownej nazwie wskazującej na śródziemnomorski nurt kulinarny nie jest zupą z owocami morza, ani rybną. Wbrew pozorom jest to zupa warzywna na bazie warzywnego bulionu. Smakuje nawet największym wrogom warzyw, a w naszym menu Gold występuję w wersji wytrawnej z dodatkiem świeżych oliwek.

Zupa tajska –  niezwykle aromatyczna, rozgrzewająca zupa przygotowywana jest na bazie mleka kokosowego z dodatkiem kurczaka, papryki, cebuli, kukurydzy oraz makaronu ryżowego. Jest to standardowy przepis kuchni tajskiej do którego stosują się nasi kucharze. Zupę tę znajdziesz m.in. w menu  Gold, lunch ver. 3.

Zupa włoska minestrone – klasyczna włoska zupa jarzynowa, która w wielu regionach Włoch jest jedną z najbardziej popularnych i najczęściej spożywanych zup. Jej nazwa pochodzi od włoskiego określenia na słowo „zupa”, czyli minestra. Podstawowymi składnikami tej zupy są cukinia, fasolka szparagowa, marchew, szpinak i groszek zielony. Według naszego przepisu serwowana jest z drobnym makaronem.

© WeCatering

Summary
Słowniczek cateringowy
Article Name
Słowniczek cateringowy
Description
Co to jest bolognese, bajgiel, cannelloni, croissanty, devolay, dorada, eskalopki, frykadele, farfalle, gnocchi, kotlety jarskie, cordon bleu, knedle, kluski francuskie, łazanki, pappardelle, panna cotta, pesto, pory kokosowe, risotto, ryż szafranowy, sałatka szwedzka, tagliatelle, tartinki, tymbalik.
Author
Publisher Name
WE CATERING
Publisher Logo

+ There are no comments

Add yours